петак, 7. октобар 2016.

Falasarna pravo blago zapadnog Krita

Drugi dan našeg boravka, tj. prvo jutro! Buđenje pored mora nema cenu! Talasi, šum mora, rađanje sunca, zaista predivno! Ustala sam već oko 07 h i obećala sebi da ovakav pogled sa terase ne smem propuštati. I zaista svakog jutra je bilo tako! Sunce, kafa i ja na terasi uživamo.



Plan za ovaj drugi dan je bio da odmaramo i od puta i od svega, iako nam stiže auto. Auto smo preuzeli već rano ujutru. 7 dana sa komplenim osiguranjem za Hyundai I 10, nas je koštalo 227 eur. Nekih mesec dana ranije smo rezervisali putem interneta auto, zato je i bilo toliko jeftino. Svima zaista mogu da preporučim Monza rent a car! Sve dogovoreno u dva maila. Plaćanje ne mora da bude kreditnom karticom. Može i kešom prilikom preuzimanja auta.


Dakle,iako je naš, kako smo ga zvali Lamborgini tu, mi ćemo danas ostati na hotelskoj plaži! Ma da! Severna strana ostrva je poznata po talasima, vetru... O da, prva dva dana boravka nas je baš to dočekalo. I to toliki talasi da je crvena zastavica bila na snazi. Nema veze, ležaćemo na plaži i odmarati ako već nema kupanja. Tako smo bar mislili, ali nije vredelo. Prejak vetar, šuštanje talasa, nije dalo mira ni malo.

Idemo! Nema sedenja! Imamo auto možemo bilo gde. Pravac Falasarna! Oko sat vremena vožnje je potrebno od Agia Marine do te plaže. Put ide Agia Marina - Platanias - kod Lidla se isključuje na novi nacionalni put, pravac Kisamos, Zerviana, Gramvousa, Platanos i nakon toga se prate table za Falasarnu. Malo je nezgodno isključenje sa glavnog puta, jedva vidljivo. Dalje se prolazi kroz seoce Kavousi, uskim putevima koji skoro da ulaze u nečije kuće. Onda sledi impresivan deo puta kroz maslinjake. Kada smo se probili kroz drvorede maslina sledio je nezaboravan prvi pogled na veličanstvenu Falasarnu!


Mogla bi satima da pišem, ali bi se sve svelo na to da je ova plaža pravi raj! Prelepa, dugačka, široka peščana plaža, more tirkizno plave boje.  Barovi na plaži, mesta ima i za svoje ležaljke i suncobrane...

Plaža Falasarna se nalazi na samom zapadu ostrva. Ako se organizujete tako da budete na plaži do kasnih popodnevnih sati, uživaćete u fenomenalnom zalasku sunca. Prilazak plaži je ok. Uzak put, par krivina, nije svuda asfaltirano tako da pazite ako ste rentiranim autom došli. Iako su osigurani u celosti, donji deo automobila ipak nije (tipa bušenje guma i sl.). Veliki parking. Bar na plaži. WC kabine, tuševi. Od bara kvadovima dolaze do obale, tj. dela gde su ležaljke i suncobrani. Toliko je velika plaža! Ovo je jedna od retkih plaža, mada čujem da ove godine po Grčkoj se uvode te novine, gde ako uzmete 2 ležaljke i suncobran u prvom redu to će vas koštati 10 eur, a ako ste u bilo kom od redova iza 8 eur! Cena čuvenog frapea je 3 eur. tost sendviči 3,5 eur, hamburgeri 5,5 eur, pivo od 3,5 eur, 1 l vode 1,5 eur, sokovi od 3,5 eur. To je samo nešto od informacija... I da, iako vetar i talasi na severu ostrva nikako nisu obećavali, ovde je stanje bilo sasvim u redu. Bilo je talasa, ali daleko manjih od onih na severnoj strani.







Povratak nazad istim putem. Vraćamo se ipak pre zalaska sunca, jer je u planu da uhvatimo i deo dana da obiđemo Hanju. O njoj ću pisati u posebnom tekstu. Idemo dalje, tek smo stigli i dosta toga imamo za videti na ovom divnom ostrvu! Plan je napravljen i dogovoren da se svakako vratimo još jednom na ovu divnu plažu dok smo tu. Svakako je opravdala sva očekivanja i zaslužila da se obavezno vratimo!



Нема коментара:

Постави коментар