субота, 14. мај 2016.

Lefkada

Još jedno od ostrva na zapadnoj obali Grčke, jedno od najlepših, sa morem tirkizno plave boje i mnoštvom lepih plaža.

Lefkada je specifična po tome što iako je ostrvo, sa kopnom je spojena pokrentnim mostom koji se na svakih sat vremena pomera, ne bi li prošle jahte i čamci. Na putu ka Lefkadi, neposredno pred samo ostrvo je i tunel koji ide ispod mora! Cena da se prođe kroz tunel je 3 eur za automobile, plaća se na izlasku iz tunela. Kada se izađe iz istog, ide se tik pored aerodroma. Tako da možete voziti a da vam avioni proleću iznad glave! Čak postoje i saobraćajni znaci PAZI AVION!

Ostrvo se nalazi na 973 km od Beograda! Od Beograda pravac Niš, Solun, Janjina.. Kroz Grčku je svakako autoput odličan! Tako da nema brige idete li kolima ili autobusom. Od ove godine naše agencije su uvele i avio letove do aerodroma u Prevezi, pa odatle organizovanim transferima se može stići i do Lefkade.




Dakle, prvo što vidite ako dolazite iz pravca gore pomenutog je glavni grad Lefkas. Ujedno je i najveće mesto na ostrvu. Divno mestašće, obavezno ga obiđite, idealan je za večernje šetnje i uživanje! 



Za one koji bi pak da budu najbliže gradu, a ipak na nekoj od plaža, na izlazu iz grada je mestašce Agios Ioanis! Mesto ima dugačku, peščanu plažu, a na njoj se mogu naći i ostatci nekadašnjih kamenih vetrenjača. Po kojima je ova plaža i poznata! Kako se nalazi na otvorenom moru, vetrovi su česta pojava, stoga je ovde pogodno za surfere i jedrenje! Kažu da je Vasiliki br. 1 za to, a Agios Ioanis odmah iza njega. 


Drugi grad po veličini na ostrvu, a ujedno i najposećeniji od strane naših turista iz Srbije je Nidri! Nalazi se na istočnoj obali ostrva, 15tak km od grada Lefkasa! Nidri je tipično primorsko mesto sa jednom glavnom ulicom u kojoj je mnogo restorana, taverni, prodavnica i uskim ulicama koje vode uglavnom ka moru. U luci u Nidriju je gomila brodova koji vas vode dalje na izlete, do Kefalonije i Itake, ili na neke od najlepših plaža Lefkade. Ali svakako možete za 50 eur iznajmiti čamac i sami sebi isplanirati izlet i koje uvale ćete obići. Najveća mana Nidrija je loša plaža! Uzana i šljunkovita. Za one malo mlađe, ili bar duhom mlađe, koji su za dnevni provod na plaži, preporuka je svakako Sail Inn beach bar. Nidri ima sve što jedno pravo turističko mesto može da ponudi, ali baš zbog ne tako lepe plaže svi turisti i idu na zapadnu stranu da posete najlepše plaže ovog ostrva! 

Što se smeštaja tiče, Nidri je bio moja baza! Odatle sam organizovala svoju turu po Lefkadi! 











Poznato je da su plaže ipak na Lefkadi malo divlje, i ne tako dobro uređene. Ali to je upravo ono što im ujedno daje i draž. Ipak to zna malo da oteža pristup istima ali i komoditet. Ovo se posebno odnosi na plaže Egremni, Porto Katsiki, Milos i Kalamitsi. Na ove plaže slobodno ponesite i hranu i piće, a nije na odmet i svoj suncobran poneti!

Ono što sam po svom planu i programu uspela da obiđem su sledeće plaže:

Dessimi beach, jugoistočno, na oko 5 km od Nidrija. Nalazi se u malom zalivu. Ima šljunkovitu plažu, i voda je prozirno čista. Ima dosta prirodnog hlada. Na plaži ima jedna tavernica! Pored plaže je i naveći kamp na ostrvu! 


Amouso Bay, 15km južno od Nidrija. Šljunkovita. Divna mirna mala uvala. Čista voda! Odličan restoran na plaži. Parking i ležaljke za goste restorana besplatni. 

Vasiliki, treće po veličini mesto na ostrvu, posle grada Lefkasa i Nidrija. Nalazi se u južnom delu ostrva. U samom mestu ima dosta restorana, kafića, prodavnica. Na 5 minuta od centra mesta je plaža koja je raj za surfere. Dosta je vetrovito. Ima dugačak plićak! Tako da na ovu plažu baš zbog tog dugačkog plićaka dolaze I porodice sa decom. Mala napomena, iz ovog mesta kreće trajekt za Kefaloniju.


Blizu Vasilikija je plaža Agiofili. Do nje se dolazi brodićem, pešaka. Nikako kolima, jer je put u baš lošem stanju.

Na jugozapadu, Egremni. 30 km od Nidrija. Peščana plaža smeštena među stenama. Parking iznad je premali i prava je sreća naći u sezoni mesto. Plaća se parking 4 eur dnevno. Postoji jedan deo pre tog parkinga, gde možete ako nađete mesta parkirati besplatno. Ležaljki ima malo pa je preporuka ili da se dođe dosta ranije ili da se ponese svoje! 360 stepenika do plaže! Strme, kamene, a pri kraju 50tak njih je drveno. Meni je davalo veliki osećaj nesigurnosti i jedva sam čekala da dođem do plaže!  Definitivno vredi i tog napora i straha! Skoro je usled poslednjeg zemljotresa ova plaža bila zbrisana, ali priroda je odradila svoje i vratila sve na svoje mesto!




Porto Katsiki, na zapadno obali, 38 km od Nidrija. ima par restorana na njoj. Parking se plaća. Najpoznatija plaža Lefkade. Što bi rekli, ima je čak i na svakoj razglednici :) Jedna u top 10 plaža Evrope!





Ako već idete ka Agios Nikitasu, svratite i do plaže Pefkoulia. Ona je na putu koji vodi od Lefkasa ka Agios Nikitasu. Lako se do nje dolazi, i ono što je najbitnije ima dosta parking mesta, što nije slučaj i kod ostalih plaža!

Agios Nikitas, severozapadni deo. 27 km od Nidrija. Malo ribarsko selo, sa divnom plažom. Ovo mesto je prelepo sa strmim i uskim uličicama. Ovde možete uhvatiti brodić za plažu Milos!




Milos, jedna od najnepristupačnijih plaža. Ako ste već u Agios Nikitasu, uzmite brodić do iste. Ako krenete pešice, budite spremni na dobre visinske pripreme, ne bi li stigli do ove plaže! Ali kada sa vrha brda ugledate jednu od najlepših plaža Lefkade, sa kristalno belim peskom, sav umor će nestati!



Sledeća u nizu je Katizma. 30km od Nidrija. Sređena peščana plaža. Parking je uz obalu i ne plaća se. Kafići na plaži, neki sa bazenima! Jedna je od najposećenijih plaža, pa ako ne volite gužvu ili dođite rano ujutru ili kasnije popodne! Nemojte propustiti Copla beach bar!



Kalamitsi, 39 km od Nidrija. Do plaže vodi malo lošiij put. Da bi stigli do nje morate ići preko stena! Peščana divlja plaža! 

Ovo su samo neke od najpoznatijih plaža. Pored njih ima još mnogo malih uvala, koje su zaista fenomenalne! 


Lefkada je pravo mesto za one koji vole da istražuju. Za one koji vole lepe plaže i uživanje!





Нема коментара:

Постави коментар