среда, 13. април 2016.

Leto 2016

Leto 2016

Kuda na odmor, drugi put?! Drugi deo!

Napisah sjajan tekst sa preporukom za letovanje u Sivoti. Nabrojah sve čari, prednosti tog mesta. Mnogima se svidela moja preporuka da odmor provedu baš tamo. No, ipak, bilo je i onih koji su me zamolili da napišem par stvari o nekoj bližoj destinaciji. Ipak, deca vrište, dug put, ajde ti nama preporuči nešto dobro, jeftino a bliže. Bez problema, svakako je u planu da opletem po svemu što znam! Samo nikako sve destinacije da dođu na red. Destinacija je mnogo, a vremena premalo! Ali evo jednog brzinskog teksta. Kuda na odmor, deo drugi. Ili, kuda na odmor drugi put, za one koji će možda ovog leta dva puta da letuju!

Pošto je do sada par napisanih tekstova bilo vezano za leto u Grčkoj, da ne menjamo! Nastavljamo da švrljamo po zemlji bogova! Zemlji, koja je prepametno iskoristila svaki kamen i od svakog od njih napravila legendu, priču, ne bi li namamila hiljade i hiljade turista! Uspelo im! Da li mi Srbi idemo tamo zbog tih priča i legendi, ili možda zbog mora i plaža, ili možda samo zato što je jeftino... to je ipak tema za nekog drugog! Ja se bavim isključivo lepotama svake destinacije na kojoj sam!

Pa da krenemo!

U ovom tekstu svakako prednost dajem porodicama sa malom decom, pa na njihovu molbu i pišem tekst o jednom mirnijem letovalištu.

Na nama Srbima, dobro poznatom Halkidikiju, na prvom prstu istog, Kasandri, nalazi se Polihrono. Nepunih stotinak kilometara posle Soluna, i tu ste! Ali idemo redom. Dakle E75 auto put Beograd, Niš, Solun. Tačnije isključujete se na izlazu za Solun. Pratite glavnu trasu Egnata Odos. Vožnja oko Soluna ring road-om, sa divnom panoramom grada koji vam ostaje sa desne strane. Pratite pravac Nea Moudania. Prolazite istu, i dolazite na poluostrvo Kasandra. Kada dođete na Kasandru, samo pravo i put vas vodi ravno u Polihrono. Neka od mesta pre Polihrona na koja možete da obratite pažnju, čisto zbog eventualnog izleta do tamo, ili narednog letovanja su svakako Afitos, Kalitea, Kriopigi... Ko je kolima krenuo, kod mesta Kalitea je market Lidl, pa ako vam je potrebno nešto od stvari, nabavku možete obaviti upravo tu! Dakle, nakon nekih 730 kilometara od Beograda i tu smo!

Stižemo u Polihrono! Šarenoliko mestašce puno mediteranskog zelenila u samom centralnom delu poluostrva Kasandre. Smešteno je u kristalno čistom zalivu Toroneos. Čitav taj region ima plavu zastavicu Mediterana za najčistiju vodu! Polihrono ima dugu peščanu plažu, idealnu za decu zbog postepenog ulaska u vodu. Samo ime mesta Polihrono znači u prevodu "mnogo boja", upravo zbog raznobojnog cveća koje krasi ovo mesto. Mesto je šarenoliko, popločane ulice, palme, masline, drvo limuna i pomorandži, dvorišta puna cveća, moderne vile, šetalište uz plažu. Svakako u mestu imate markete, suvenirnice, butike kože, doktorsku ambulantu, apoteku, mnogobrojne restorane tradicionalne grčke kuhinje, fast food, poslastičarnice. Mesto nije veliko, tako da vam je sve zaista gde god da se nalazite, na dohvat ruke. U samom mestu postoji i igralište za decu, sa ljuljaškama, klackalicama, toboganima... U večernjim satima mesto nudi i noćni provod. Restorani, kafići i taverne sa muzikom vam stoje na raspolaganju. Petkom i subotom uglavnom rade do 02h a ostalim danima čitav program se završava oko 00 h.

Mesto ima dugačku plažu, besprekorno čistu i uređenu. Na pojedinim mestima je sitan pesak, dok je na nekim malo krupniji, tačnije sitan šljunak - pesak. U mestu skoro da nema vetra u sezoni, tako da bez problema možete uživati na suncu. U Polihronu je plaža veća u odnosu na susedna mesta Hanioti i Pefkohori, koji se nalaze južnije od njega. Svakako preporučujem da skoknete i do tamo, da osmotrite situaciju i vidite da li će te baš tamo naredne godine na letovanje! Što se Polihrona i plaže tamo tiče, ovo mesto se smatra jednim od najčistijih u regionu čak čitave Grčke. U toku letnje sezone, u ranim jutarnjim satima plaža se svakodnevno čisti! Na plaži imate delove gde možete poneti svoje peškire, ležaljke, suncobrane... ili iznajmiti iste u beach bar-u. Što se tiče iznajmljivanja, dovoljno je da uzmete u beach bar-u piće i na raspolaganju imate dve ležaljke i suncobran.

Mesto je smešteno između magistralnog puta i plaže. Duž čitavog mesta, uz plažu smešteno je i glavno šetalište koje u samom jeku turističke sezone vrvi od gužve. Postoje dve glavne pešačke zone, tj. ulice. Jedna od njih je svakako šetalište uz samu plažu, koje se uveče od 19 h do 01 h posle ponoći zatvara za saobraćaj, što znači da bez problema možete šetati tuda. Takođe sva vozila koja su i parkirana na plaži u tom periodu moraju da se preparkiraju. Grčki saobraćajci patroliraju i ispisuju kazne onim vozačima koji nisu uklonili svoje vozilo. Tako da vodite računa! Druga glavna pešačka zona, tj. ulica je jedna od ulica koje vode od plaže do trga, koji se nalazi čim skrenete sa magistralnog puta u samo mesto.

Pošto pominjem taj magistralni put, ajde i ovo da napišem. Dakle kako idete iz pravca Soluna, pre ulaska u samo mesto Polihrono, sa desne strane imate Kaoil benzinsku pumpu. Baš na toj pumpi, možete kupiti domaće, ručno ceđeno, najbolje maslinovo ulje! Benzin, masline, nikako ne ide zajedno. Ali tako je! Ni sama nisam verovala dok nisam otišla tamo i uverila se sama. Svakako iznad samog mesta, pružaju se na uzvišenju prelepi maslinjaci! Sa ovog glavnog puta, kada prođete tu pumpu, prvi semafor na koji naiđete je upravo mesto, gde se nalazi glavni ulaz u samo Polihrono.

Uz taj magistralni put, postoji i stari put koji ide paralelno sa njim, samo bliže moru. Tim putem možete kolima otići do Kriopigija, ili Haniotija. Neki čak malo bolje fizički pripremljeni i šetaju do Haniotija u popodnevnim i večernjim satima. Moram da napomenem samo da taj put nije osvetljen. Jedino svetlo bacaju sijalice iz vila koje se nalaze uz sam put.

Ovo mesto je po mom skromnom mišljenju pravi izbor za Leto 2016, za sve one koji su željni pravog odmora, koji žele da uživaju u kristalno čistom moru, peščanoj plaži, mirisima borove šume, prirodnim lepotama, izuzetno prijatnoj klimi i da koriste sve što gostoljubivi domaćini u ovom mestu imaju da ponude! Dakle ko želi opušten odmor, bez ikakve žurbe, gužve i jurnjave, ko želi mirno more, postepen ulazak u vodu, ko želi pravo porodično letovanje, Polihrono čeka na vas.

Evo par "najsvežijih" fotografija od moje poslednje posete Polihronu, u  Novembru 2015. Leti svakako nije ovoliko mirno, iako se preporučuje za miran odmor :)












Нема коментара:

Постави коментар