понедељак, 4. април 2016.

Večni grad Rim

Kada već imate tu nesreću da u Rimu budete samo jedan dan, morate biti potpuno pripremljeni da napravite savršen plan, ne bi li videli bar neke od lepota koje ovaj grad ima da pruži! Za ovaj grad, koji je najveći svetski muzej na otvorenom, mislim da nije dovoljno ni 7 dana da se obiđu osnovne tačke. Ali ajde, svakako padam u očaj i smišljam kako na najbolji mogući način iskoristiti to vreme tamo! Glavni grad Italije, sa oko 3 miliona stanovnika, gde na ulicama uvek milioni turista šetaju, ja moram obići za nekih realnih desetak sati! Za čitavu prošlost grada, države, i ovu modernu sadašnjost desetak sati! Ma najbolje je da već napravim plan kada ću se vratiti bar na 7 dana ovde! Nemoguća misija! Poznavajući sebe, već dižem ruke i od grada više ne očekujem ništa. Tešim se mišlju, ma i onako nije neki grad. Na TV-u i onako uvek deluje štrokavo. Ma da, od gužve na ulicama i onako bi se gurala da vidim sve... Ma da, ne može da parira ni Barseloni, Beču, Solunu... ma da, svi ti gradovi su i onako lepši... Ma da... samo ću reći!

U tim mislima i ne primećujem da je autobus stao i da treba da izađem. Stanica kod Vatikana. Izlazim. Pošto imam samo jedan dan, svakako sam odlučila da propustim obilazak Vatikana ovaj put. Znam da je impresivan, ali ovu državu ću obići sledeći put! On je prepun pravih umetničkih vrednosti. Mislim da bi mi trebao ceo jedan dan samo njega da obiđem! Negde mi je u glavi da li ću čuti papu uživo, ali sam se setila u međuvremenu da nije sreda! A on se samo sredom kada je lepo vreme obraća ljudima na trgu Sv. Petra! U Vatikanu se nalazi najveća katolička crkva na svetu, San Pietro, onda najpoznatiji muzej Rima, kao i Sikstinska kapela! Čitav Vatikan je riznica radova čuvenih umetnika Mikelanđela, Rafaela, Leonarda (ne nindža kornjača da se razumemo!), Ticijana, Bramantea...




O Vatikanu zaista ima dosta toga za napisati. Ali ćemo o tome onda kada ga budem do tančina obišla! Sada samo prolazim kraj njega, pravim par fotografija. I idem dalje. Ipak je ovo brzinska šetnja kroz večni grad!

Sa ove strane Tibra, je i Castel Sant Angelo. Građevina cara Hadrijana, sagrađena da bude carski mauzolej, ali su joj svako malo menjali namenu. Bila je i papina rezidencija, zatvor, a danas je muzej. Ulaz u isti je oko 10tak eur. Povezana je sa Vatikanom podzemnim prolazom. Na samom vrhu tvrđave je statua anđela, koji se navodno tu baš prikazao i narod izlečio od kuge. Sa tvrđave se pruža fantastičan pogled na Vatikan, reku Tibar i most Sant Angelo. Danas je svakako jedna od atrakcija grada.




Prelazimo preko mosta Sant Angelo i idemo dalje, preko reke Tibar. Sledeća tačka za obići je Piazza Navona! Uskim, kaldrmisanim ulicama, pokušavamo da se probijemo pored mnogobrojnih turista, skutera i automobila. Moram priznati da Rimljani jurcaju ulicama! Nema veze što si pešak, i što bi trebalo da imaš prednost. Ma kakvi. Ludački voze. Dakle, mi smo se uputili ka veličanstvenom trgu Piazza Navona, samo jedan od mnogobrojnih u ovom gradu. Ali zaista impresivan! Na ovom trgu je fontana dei quattro fiumi, za koju kažu da predstavlja četiri najbitnije reke na svetu - Dunav, Nil, Gang i Rio della Plata! Blizu trga je i crkva San Luigi dei Francesi.





Prolazimo kraj San Luigi-ja i idemo ka Pantehonu, hramu svih Bogova Antičkog Rima! Tačnije, podignut je kao hram 12 najvažnijih rimskih bogova! Ujedno je i grobnica kralja Vitoria Emanuela II i mnogih umetnika ovog grada. Jedini antički spomenik sačuvan u celosti je upravo Pantheon! Ulaz u isti je besplatan. Ali sama unutrašnjost nije toliko impresivna kao spoljašnjost hrama, možda zbog prevelike gužve i galame. Činjenica je da je ovaj hram izdržao dve hiljade godina na istom mestu i preživeo mnogobrojne ratove, možda je baš zato i jedna od omiljenih atrakcija u Rimu. Ispred hrama je trg Piazza della Rotonda i okružen je mnogobrojnim restoranima, kafićima i poslastičarnicama, i možda baš ovde možete napraviti prvu kraću pauzu, ne bi li popili pravu italijansku kafu i osetili neki ukus italijanske kuhinje. Cene u ovom delu grada nisu previsoke  u restoranima, pa iskoristite priliku! Restorani i kafići u unutrašnjosti grada su dapače jeftiniji, ali mi imamo vremena samo za glavne centralne tačke u gradu!Kratka pauza i put nas zove. Idemo dalje!






Ono što znam sa svake razglednice, sa svake reportaže o Rimu, sa većine filmova je nadaleko čuvena Fontana di Trevi. Idemo ka njoj! Smišljam uveliko želju za zamisliti, i tražim novce da ubacim u istu. Mislim se, radi li fontana na dinare, tj. ispunjava li želje i u dinarima, ili samo evropsku valutu računa?! Turista u ovom gradu ima i previše, i kažu statistike da se dnevno iz fontane izvadi oko 3.000 eur! Čim se toliko novca ubacuje, sasvim je jasno da se svi zaluđuju pričom, ubaci novčić u fontanu i jednom ćeš se vratiti u Rim! Dakako da sam to uradila, i u dinarima i u eurima. Što je sigurno, sigurno je! Rim je poznat po fontanama, ima ih oko 280. Ali je Fontana di Trevi najlepša. Voda se doprema  akvaduktom iz izvora  koji se nalazi oko 20km od grada. Tako se doprema voda za većinu fontana u gradu! Fontanom dominira Neptun, bog mora! Naravno da je ovde najveća gužva i prava je sreća napraviti dobru fotografiju! Videćete moje najbolje pokušaje u nastavku teksta!




Španske stepenice su naše sledeće odredište! Stepenice povezuju najlepši trg Piazza di Spagna i crkvu Trinita dei Monti! One su prava turistička atrakcija i omiljeno mesto lokalnog stanovništva, pa je prevelika gužva svim danima.


U neposrednoj blizini Piazza di Spagna i španskih stepenica, nalazi se vila Mediči, Piazza del Popolo, Santa Maria del Popolo, vila Borghese... Ali to ostavljam za sledeću posetu. Od španskih stepenica, idem do jedne od glavnih šetališnih zona, šoping zona, Via del Corso. Ova ulica spaja dva najlepša trga u Rimu, Piazza del Popolo i Piazza Venezia. Njome se spuštam sve do prelepe Piazza Venezia, na kom dominira velelepno zdanje Vittoriano! Ovo zdanje posvećeno je prvom italijanskom kralju. U toku II svetskog rata, Musoliniju je ovo zdanje postala rezidencija, i baš odavde je držao govore. Ovo zdanje se nalazi u blizini Foruma i kapitola, stoga nastavljamo dalje! Ne zamerite za pisanje, ali čitava ova tura je bila znana kao tura, videli smo na minut nešto idemo dalje!




Sve što je u okolini ovog trga je samo povećavalo doživljaj samog grada i sve više je želja rasla za novom turom od najmanje 7 dana u Rimu: Piazza di San Marco sa jedne strane, sa druge Trajanov stub, Trajanov forum, Kapitol, Forum Romanum... I kako idemo dalje od Vittoriana ulicom Via dei Fori Imperiali, stižemo do Koloseuma! Ovo je najpoznatija atrakcija grada! U mnoštvu mnogih atrakcija, trgova, spomenika, fontana, ovo je glavni gradski simbol, jedno od sedam svetskih čuda! Nekada su se u njemu održavale borbe gladijatora, a u publici je bilo tričavih 50.000 ljudi! Nigde u svetu ne postoji veća masovna grobnica od njega! Krvave borbe gladijatora, i carevi koji podstrekuju masu i viču ubijaj... uf... Ne bih volela da sam živela u tom dobu! Ali svakako moram sve videti ovde. Cena ulaznice je bila 16 eur!











Bede je rekao: "Dok Koloseum stoji, stajaće i Rim, kada Koloseum padne, pašče i Rim, kada padne Rim pašće i svet!"

I od onog malog dela što sam videla, možda sam nešto i zaboravila da napišem i pomenem, tj. sigurno jesam, ali "Svi putevi vode u Rim" pa ću se svakako vrlo uskoro vratiti tamo i ponovo napisati izveštaj o gradu! A i dinari ili euri iz fontane će srediti da se vratim!

Još jednu staru rečenicu ću upotrebiti; "Rim nije sagrađen za jedan dan", stoga ću misliti da sam svakako i dosta toga uspela da vidim, osetim, pojedem i popijem od Italije i Rima za taj jedan dan!

A ono sa početka teksta, nisam očekivala ništa... grad je ovakav ili onakav... povlačim smesta! Grad od koga zaista nisam očekivala ništa a dobila obilje toga! Rim moj, hvala ti na obilju lepote što si mi pružio u ovom jednom danu. Hvala ti na svim tvojim atrakcijama u tvom muzeju na otvorenom! Hvala ti na svakom uređenom do detalja trgu, fontani. Hvala ti na svim sačuvanim istorijskim spomenicima! Hvala ti na svakoj lekciji! Hvala na preukusnoj hrani, pizzi naravno. I na kraju samo ovog kraja, hvala ti za najbolji espresso!



* BRISANJEM ISPOD UPISANE POVEZNICE KRŠITE ZAKON O AUTORSKOM PRAVU RH *
Preuzeto s:http://www.putovnica.net/odredista/italija/rim/sto-posjetiti-znamenitosti-u-rimu/koloseum













Нема коментара:

Постави коментар