недеља, 10. април 2016.

Spa & Wellness

Spa & Wellness

U 04 h ujutru da ustanem, da bi oko 05 h bili na stanici, i da bi u 05:30 h krenuli put Segedina? Da se vozim 219 kilometara ne bi li se brčkali u bazenu? Da se maltretiram na graničnom prelazu satima, a još je i subota, samo zbog kupanja? Ma da li si ti normalna? Reče jača polovina sa ciljem da odustanem od te avanture.

Bili smo u Mađarskoj, tj. Segedinu toliko puta, što zbog šetnje, što zbog šopinga, svojim kolima, sa društvom. Ali do sada nikada na spa & wellness vikendu.

Odluka je pala ovog puta da pošto idemo samo nas dvoje, da se svakako mnogo više isplati uplatiti to putovanje preko neke od naših agencija, za veoma smešne parice. 1390 rsd prevoz do spa & wellness centra, banje Morahalom po osobi. Ulaznica u banju je još dodatnih 1800 forinti. Ceo dan se kupaš i još posle svraćaš u neki od njihovih velikih marketa. I krećemo.

05:30 h polazak. Krećemo. I pošto u to doba nema ni žive duše na našim putevima, put teče savršeno. Udoban bus, još udobnije rame moje jače polovine i spavam do Subotice. Za tili čas smo stigli do graničnog prelaza Horgoš. Prvi smo na prelazu i zaista jako brzo prelazimo istu. Kako prolazimo Horgoš i približavamo se Mađarskom graničnom prelazu Roszke, tu smo svakako opet prvi, ali je tu procedura malo drugačija nego na našem prelazu. Izlazimo iz autobusa i sa svojim pasošima idemo na face kontrolu i skeniranje pasoša. Sva sreća samo 90 duša iz autobusa, završavamo i idemo. Ko nije uspeo da zameni pare u Beogradu, iz eura u forinte, to svakako po još uvek malo povoljnijem kursu može uraditi na samom graničnom prelazu Roszke, u kućicama gde se kupuju i vinjete. Mi smo za 1 eur dobili 285 forinti!

Nakon granice još nekih 20tak minuta vožnje i stižemo u spa & wellness centar, banju Morahalom. Super, tek je 9 h, a mi ćemo tu ostati do 16:30 h. Poprilično dosta vremena za kupanje i uživanje! Dolazimo na recepciju, karte smo već platili vodiču u autobusu, tako da samo ulazimo. Na recepciji uzimamo ključ od ormarića uz depozit da bi ostavili svoje stvari. Ormarić se koristi uz depozit od 10 eur ili 1000 din. Svakako kada vratite ključ novac vam se vraća. Druga opcija je da svoje stvari odnesete u garderobu. Na ofingeru će vam stajati sve stvari koje imate, a vredne stvari će biti stavljene u sef. Tu nema depozita. U svakom momentu možete doći i uzeti šta god vam treba od stvari, i u jednoj i u drugoj opciji. Presvlačenje i već krećemo da istražujemo šta nudi ova banja. Kažu 14 zatvorenih, 7 otvorenih, 8 sauna, 2 tobogana, slana soba, parno kupatilo, hladni bunari...









Nakon presvlačenja, prvo nailazimo na dva unutrašnja bazena, sa jodnom vodom. Kažu da je voda sa jodom dobra za one koji imaju problema sa reumom, generalno kičmom, za kožu i sa jajnicima. Terapija od 20tak minuta dnevno u ovim bazenima je sasvim dovoljna za oporavak. Da zaboravih da napomenem! Mi smo sa grupnom ulaznicom od 1800 forinti, imali neograničen boravak i ulazak na sve bazene, saune, slanu sobu... dodatno se plaćaju samo masaže, pedikir, manikir, solariju i sauna seanse.

Nakon ova dva bazena nailazimo na jedan srednji bazen, gde su uglavnom bila deca i kroz staklo vidimo prvi spoljašnji bazen. Voda 36 stepeni, isparava i pored toga što moramo po hladnoći napolje, zove nas. Idemo, nema veze što smo u kupaćem samo i što nam je od te tačke taj bazen malo dalje, pošto ima i deo odakle se bliže stiže do istog, mi moramo probati taj bazen! Umotani u peškire trčimo do bazena, bacamo peškire i ulazimo! Prvo kupanje po malo hladnijem vremenu u spoljašnjem bazenu. Hidromasaža u par delova bazena, voda koja pada iz običnog oluka, i od istog pravi neverovatan vodopad. Uživancija prava! Dobra stvar je svakako da nije prevelika gužva iako je subota!

Iz bazena utrčavamo na ona gore pomenuta najbliža vrata i ulećemo. Sada smo u skroz suprotnom delu od onog odakle smo krenuli. Ali nema veze, tražimo sledeću zanimaciju. Prolazimo pored minijaturnog dečijeg bazena, moglo bi se reći u stvari bazena za bebe. Hodnik nas dalje vodi prvo pored suvenirnice, Aroma saune, pa onda prodavnice Kotanyi začina, i stižemo do još jedne recepcije. Vidimo odale još jedan kao skriveni bazen koji je prazan. Zavirujemo i okolo naokolo, kroz restoran hotela Elixir koji se nastavlja od ove druge recepcije, uspevamo da uđemo na taj skriveni bazen koji je u par navrata tokom čitavog dana, bio samo naš! Bazen, ležaljke, korpe za ljuljanje, finska sauna, tuševi i ceo bazen sa hidromasažerima samo naš! Predpostavljate da smo tu upravo želeli ostatak dana da provedemo!





 Da se vratim do recepcije dva, ove pored koje smo sad upravo prošli. Kod nje postoji automat za kafu, gde za 100 forinti možete popiti izvrsnu kafu! Mnogo bolju, nego u bifeu pored glavne recepcije! Mi smo se pravili pametni, i kod glavne recepcije ipak rešili da popijemo po jednu produženu sa mlekom i iskreno se razočarali, kafa je bila maksimalno razređena i kisela, i koštala je 240 forinti! Dok je ova iz automata imala zaista pravi ukus kafe! Toliko! Čisto da napomenem, da sve što želite od svoje hrane i pića možete uneti u banju, i sasvim opušteno u delu kod bifea gde su stolovi i stolice, sve to jesti i piti. U bifeu je svakako samoposluživanje.



Na našem skrivenom bazenu, bili smo određeno vreme, ali pošto smo prvi put u banji, hteli smo da vidimo čitav spa centar i šta je to što još može da ponudi! Naišli smo još na par sauna, finska, infracrvena, aroma sauna, hladne kade, još jedan manji bazen sa jodnom vodom, onda bazen sa jodnom vodom i kamenjem na dnu, olimpijski bazen i veliki deo hale gde su tobogani. Olimpijski bazen je u stvari na otvorenom, samo je u zimskim danima prekriven balonom. Tu je od svih bazena temeperatura vode normalna kao na bilo kom drugom bazenu, dok je na svim ostalim voda od 34 - 39 stepeni. Tu smo mogli lepo da se isplivamo. Par dužina otplivali i shvatamo da je sad najbolje vreme za pauzu za ručak. Čisto da spomenem, ležaljke postoje, i ima ih oko tih većih bazena. Mi nismo želeli da imamo bazu gde ćemo ostavljati stvari i peškire, nego smo iste non stop nosili sa sobom. Stvari su svakako bile u ormariću, telefoni takođe, pa je između ostalog i to razlog zašto nemam puno fotografija unutrašnjosti banje!

Što se kupovine hrane u samoj banji tiče, postoji par mesta gde možete kupiti brzu hranu. Nemojte propustiti njihov specijalitet Langoš. Cena je oko 570 forinti. Pored toga hamburgeri, pice, hot dog, sendviči, svega ima. Mi smo se ipak opredelili da sednemo u njihov restoran Varga Csarda, i pojedemo neki konkretan obrok. Goveđi gulaš  i ćuretinu sa roštilja. Cene su zaista i više nego povoljne, svakako mnogo jeftinije nego u Beogradu, pa zašto ne uživati!




Nakon ručka, plan je bio da odemo u spoljašnji bazen sa jodnom vodom i hidromasažerima, zatim na tobogane, slanu sobu, infracrvenu saunu i za kraj opet na naš skriveni bazen gde ćemo malo i odmoriti. Pošto smo bili prvi put ovde zaista smo hteli da vidimo sve, ali za neke stvari nije bilo vremena da isprobamo. Sauna seansu, da li sa aloe verom i lekovitim biljkama, ili sa kokosom i ananasom, ostavljamo za neki drugi put, kao i da probamo neku vrstu masaža. Cena seanse je 300 forinti, a masaže se mogu platiti i u eur i cena se kreće od 5 do 11 eur!

Za kraj smo se vratili na naš skriveni bazen, i oko sat vremena se izležavali na njemu. Ipak smo malo spavali, prerano ustali i ceo dan bili u vodi!

Ovo je dobar način da se pobegne od svakodnevnice. Odličan spa & wellness centar, na samo 219 kilometara od Beograda. Zaista preporučujem svima, i pored svih spa & wellness mesta u Srbiji. Jer zašto da se ne proba i nešto novo, nešto možda drugačije ili bolje! Ko želi pak da provede i čitav vikend tamo, hoteli, apartmani, sve je na raspolaganju. Čitavo mesto živi od turizma. Pošto sam do sada bila i u spa & wellness centrima u Sloveniji, koji važe za predvodnike u spa & wellness turizmu, zaista mogu da kažem da Mađari sa ovom banjom mogu da idu rame uz rame sa njima! Mi smo svakako već isplanirali da ćemo za dva vikenda opet tamo, samo ovaj put kolima!






Нема коментара:

Постави коментар