уторак, 19. април 2016.

Majorka

Majorka

Najveće ostrvo iz grupe Balearskih ostrva, a pored toga ja bih svakako rekla i najlepše! Nije ni čudo što godišnje oko 8 miliona turista poseti baš ovo ostrvo! Majorka je najpopularnija destinacija turizma Španije! Nosi čuvenu titulu "Kraljica turizma", a pored ove titule, kao jedna od najstarijih turističkih destinacija ima i titulu "Stara dama".



Majorka je ostrvo sa dosta prelepih peščanih plaža, gde se plavetnilo mora i neba spajaju! Miris maslina, badema, mediteranskog rastinja je nešto što će vas svakako opiti, a da alkohol probali niste! Pesak zlatno bele boje je baš ono što treba našim umornim stopalima! Borove šume, planinski venci, divne uvale, stene, pećine... mnoštvo toga što će vas na ovoj destinaciji oduševiti. 

Jedan od dobrih načina da obiđete ostrvo je obilazak ostrva vozom. Vozom koji je kao naš Ćira! Ono što ćete videti tokom tog obilaska je da ovo ostrvo ima zaista svoju bogatu istoriju za sobom. Ta daleka prošlost je savršeno uklopljena u ovo moderno doba koje ostrvo trenutno živi. 

Glavni grad Majorke i administrativni centar Baleara je grad Palma. Mondensko mesto za dosta skupih hotela, ekstravagantnih vila i ekskluzivnih plaža, koje čine zaista da ovo mesto ima bogatu turističku ponudu. Najlepša stara građevina grada Palme je katedrala, koja tako čvrsto i samouvereno dominira ovim delom grada, smeštena tik uz obalu mora! Ima neke posebne elegancije i romantike, iako je ovo građeno u stilu Gotike. La Seu je ime ove gotičke rimokatoličke katedrale. Nekada se na njenom mestu nalazila arapska džamija. Katedrala se nalazi u starom delu grada Palme, između palate Almudaina i episkopskog dvorca. 



U blizini katedrale se nalaze građevine koji su primerci prave civilne gotske arhitekture, iz vremena pomorske i trgovačke dominacije, kada je grad bio glavna veza između Italije i Atlantskih luka. Na obali grada Palme, danas se smenjuju nove i stare građevine, koje su savršeno uklopljene. Iako svi hrlimo na Majorku isključivo zbog odmora, lepih plaža, kupanja i noćnog provoda, nemojte propustiti priliku da se prošetate samim gradom Palma. Iako deluje malo provincijski, zaista ima sve da ponudi što jedan glavni grad treba da ima! Prošetajte se ulicama Palme, koje krase mnoštvo zelenila i cveća, veoma lepi butici, kafići i restorani i mnoge druge atrakcije. Ulični svirači, plesači, pevači, pozorište lutaka nude poseban doživljaj ulica ovog grada! 

Iznad grada, tačnije iznad šume Belver nalazi se katedrala i čuveni zamak Belver. Ime zamka znači "bella vista", tj. lep pogled, a pogled na grad i na more sa ovog zamka je veličanstven. Nekada je bio letnja rezidencija majorkanske monarhije, a za vreme Španskog građanskog rata, pretvoren je u zatvor. Danas je muzej, otvoren za posetioce svakog dana, sem nedeljom i praznicima! 

Od znamenitosti, svakako obiđite i palatu Almudaina. Muslimanski zamak iz doba kada su Arapi zauzeli ovo ostrvo. U 13. veku palata je pod uticajem hrišćanstva postala središte Kraljevine Majorka. U Palati je najupečatljivija kula Angel, koja je poznata po arhangelu Gavrilu. 

Veliki akvarijum Majorke je na istočnoj strani ostrva. Mesto koje turisti rado posećuju. U ovom akvarijumu možete videti veliki broj egzotičnih riba iz čitavog sveta, ili kako ja volim da kažem iz svih mora sveta! 

Od nekih turističkih mesta, pomenuću nekolicinu najastraktivnijih. Iljetas je rezidencijalna zona Palme, na svega par kilometara od grada. Ovde se nalaze uglavnom hoteli visokih kategorija, sa svojim malim uvalama, tj. privatnim plažama. 


Noćni život Majorke je jedan od najsadržajnijih u Evropi! Tačnije, ovo ostrvo ima zaista da ponudi mnogo toga onima koji su željni provoda! Sangrija je piće koje se najviše traži! Dosta je turista iz Engleske, Nemačke, Holandije... koji samo zbog ovog noćnog provoda dolaze ovde na odmor. Noćni provod se završava  u ranim jutarnjim satima, a veoma često se žurka iz noćnog kluba prenese na plažu i 24časovni provod je zagarantovan! Oni koji su za danonoćni provod, neka razmisle da posete Magaluf i tamo provedu svoj odmor! Magaluf nudi sve za potpuno uživanje na odmoru. Najlepši deo Magalufa i njegov glavni ukras, kao i susednog letovališta Palma Nova, su "Don conchas" - dve školjke, kako nazivaju dve velike peščane uvale, odvojene rtom. 

Plaja de Palma, na jugu Majorke, udaljena 10tak kilometara od grada. Ovo mesto ima plavu zastavicu Mediterana za čistoću i kvalitet vode i obale! 


El Arenal se nalazi u blizini grada Palme, i u blizini aerodroma. Ovo mesto postaje prava meta masovnog turizma. Naše agencije imaju dosta ponuda baš za ovo mesto. Tipičan je primorski grad se uskim uličicama. 

U jugoistočnom delu ostrva na oko 60tak kilometara od grada Palme nalazi se letovalište Cala Dor. Sastoji se od malih uvala. Ovo mesto je nekada bilo pravo malo ribarsko selo, a sada je postalo pravo letovalište sa prelepim plažama i čistim morem. Ko želi baš miran odmor, preporuka je Cala Dor. 

Na obodu zaliva i plaže Plaja de Palma smešteno je takođe jedno bivše malo ribarsko selo, Can Pastilja. Sa gradom Palmom povezano je gradskim prevozom. 

Izmešu Iljetasa i Palma Nove se nalazi luksuzno letovalište Portals Nous. Omiljeno je mesto slavnih ličnosti. Od atrakcija u ovom mestu može se izdvojiti veliki delfinarijum. 

Kada ste već tamo, nemojte da propustite da probate i neki od njihovih specijaliteta. U jednom od restorana gde smo ručali, specijalitet je zec preliven majonezom. Jadni mali zeko :( Majonez je ovde specifičan, i nadaleko poznat, jer je nastao upravo ovde i dobio ime po Majorci! Pošto u taj majonez dodaju mnogo belog luka, a i zečeve više volim da mazim nego da jedem, jasno vam je da sam zamalo ostala gladna! Pomfrit je spasio stvar kao i uvek, sva sreća! 

U severnom delu ostrva Majorke, nalazi se gradić Val de Mossa, koji je jedno od najromantičnijih mesta na ostrvu. Odvojite par sati dok ste na Majorci za obilazak ovog mestašceta, zaista ima neku svoju posebnu priču. Jedna od znamenitosti u ovom mestu je katolički manastir. Znajući da je čuveni poljski kompozitor Šopen proveo ovde dane uživajući u svojoj najvećoj ljubavi, želećete da istražite to romantično mesto! Jedna od priča je da je Šopen napustio ovo mestro i samo ostrvo baš zbog stroge konvencionalne sredine ovog mesta! Uz manastir izgrađena je i palata. Nekada kraljevska palata, smenjivala je često svoje stanovnike. Mnogi poznati ljudi su živeli u njoj! 



Najspektakularnija obala Majorke je na severu ostrva. Lepote i prizori od kojih zaista zastaje dah! Ovaj deo obale je priroda ukrasila impozantnim stenama. Baš tu su smeštene prelepe uvale sa tirkizno modro plavom bojom mora. 




Na istočnom delu ostrva nalaze se najlepše pećine, ukrašene pećinskim nakitom, nestvarnih oblika sa podzemnim jezerima. U pećinama se održavaju koncerti klasične muzike. 

Majorka ima mnogo čime da se pohvali, između ostalog i fenomenalnom keramikom i biserima. Porto Cristo, lučki gradić i turističko mesto, poznato je po svojoj prelepoj šarenolikoj keramici. Majorka je u svetu čuvena po izradi bisera Majorika. Jedan od izleta je i poseta čuvenoj fabrici bisera. U kombinaciji sa zlatom i srebrom, ovi biseri postaju ekskluzivan nakit. 

Od Majorke do Ibice, brzim brodovima, za manje od dva sata stižete. Nemojte propustiti da na bar jedan ceo dan skoknete do Ibice. U toku letnje sezone, 100% ćete kad god odete na Ibicu moći da čujete nekog od najboljih svetskih dj-a! O Ibici ćemo drugi put. Ipak je ovo tekst posvećen Majorci! 

Majorka je idealno mesto za odmor. Divne peščane plaže, provod i danju i noću, šoping i još mnogo toga ovo ostrvo ima da ponudi! Posetite ovaj mali raj, i obavezno se vratite još koji put! Kako sada naše agencije zaista nude jeftine aranžmane do ove destinacije, nemojte propustiti priliku da posetite kraljicu Baleara! 






Нема коментара:

Постави коментар