четвртак, 17. март 2016.

Kuda na odmor?

Za sve moje drage prijatelje, rođake, braću, sestre i kumove, koji su baš planirali da me pitaju gde da idu na odmor ovog leta!

950 km od Beograda i  tu ste! Autoput Beograd, Niš, Solun, Janjina, Igumenica i eto ga, Sivota. Kolima, autobusom, ili za nas razmazene, avionom! Beograd - Preveza let, i još nekih malo više od sat vremena od aerodroma u Prevezi do bisera Jonskog mora! Ušuškana u kontinentalnom delu Jonske obale, između Igumenice i Parge, sa pogledom u daljini na ostrvo Krf, smeštena je Sivota! Ili kako mnogi vole da kazu, Grčki Karibi. Mesto sa oko 15tak svojih plaza, izuzetnom prirodom i tirkiznom bojom mora!

Fokusiraću se na plaze, ovaj put, samo da bi videli koliko toga ovo mesto ima za ponuditi!

Jedna od poznatijih je svakako plaza Zavia. Što se tiče obale, mešavina je šljunka i peska. Ono što je najbitnije je peščani ulaz u vodu. Voda je malo hladnija, jer se baš na toj plazi podzemna reka uliva u more. Na ovoj plazi nema barova, taverni...


Ako od Zavia plaze nastavimo da idemo juzno, ka Pargi, sledeća plaza je Megali Ammos. Pretezno šljunkovita plaza. Jedna je od najvećih plaza u Sivoti. Takođe, jedna je od bolje organizovanih plaza u mestu. Ima tri taverne, tuš, parking, lezaljke, sunocbrane... Ovde je princip kao i uglavnom na severu Grčke, da uz piće u baru dobijate dve lezaljke i suncobran na korišćenje. Cena kafe je oko 3,5 eur. 


Sledeća u nizu je Mikri Amos. Sam naziv Mikri, govori da je ovo mala plaza. Manja je svakako od Megali Ammos plaze. Više se preporučuje mlađoj populaciji ili svim generacijama koje vole da luduju. Na ovoj plazi se organizuju zurke u kaficima, muzika se glasno pušta po ceo dan. Za nijansu je skuplja nego prethodna plaza.


Zatim idu Mega Drafi i Mikri Drafi. Mega Drafi je veća uređena plaza, dok je Mikri Drafi mala neuređena uvala do koje se stize samo vodom. Moze se preplivati od Mega do Mikri Drafi plaze, posto su svakako jedna pored druge.



Na 7 kilometara od Sivote nalazi se plaza Agia Paraskevi. Svakako jedna od najlepših. Za sve one koji su došli organizovanim grupnim prevozom, bilo autobusom ili avionom, da se ne brinu. Lako će obići sve plaze u okolini Sivote. Čak i do ove plaze ide čuveni turistički vozić. Dva puta u prepodnevnim satima ide iz Sivote, i dva puta popodne je povratak u mesto sa ovih plaza. Konkretno, cena povratne karte do plaze Agia Paraskevi je 3,5 eur, dok je za ove prethodno pomenute plaze, cena 2 eur po pravcu! Nema logike iako su blize Sivoti. Agia Paraskevi je velika, kamenita, šljunkovita peščana plaza. Uređena je. Ima parking. Taverne i kafići su tu. Suncobrani i lezaljke se iznajmljuju. Ova plaza ima najlepšu tirkiznu boju mora! Preko puta ove plaze je istoimeno ostrvo, do kog moze da se prepliva!


Vraćamo se iz ovog juznog dela u moglo bi se reći centralni deo samog mesta i nailazimo na pravi raj za oči! Bella Vraka plaza. Poznata po svom peščanom sprudu. Plaza nije uredjena. Peščana je. Nema iznajmljivanja lezaljki i sunobrana. Jedina opasnost po turiste na ovoj plazi je jarac, koji voli da jede peškire posetilaca! Plaza se nalazi na Murtemeno ostrvu. Murtemeno je jedno od tri ostrva koje okruzuju Sivotu. Drugo ostrvo je Ag. Nikolaos a treće Mavro Oro. Do ovih ostrva se stize samo brodićem. Na Mavro Oru je čuvena plava laguna ili Pisina beach. Dok je na ostrvu Ag. Nikolaosu Diapori plaza. Jedna od poznatijih plaza u tom delu je svakako i Karvuno plaza. 



U severnom delu mesta je Galikos Molos, gradska plaza. Uređena je, peščana. Jedna od retkih u Sivoti koja ima tuš, ali se korišćenje istog plaća!

Plaze Zeri i Stavedo su smeštene jedna do druge, deli ih samo jedan mol. Zeri je totalno divlja plaza dok je Stavedo uređena i skroz opremljena. Ove plaze se nalaze na nekih kilometar od centra mesta.

Dei beach, specifično za nju je da je zovu električni stub! Ispod nje, podvodno idu kablovi, koji sprovode struju na ostrvo Krf. Sama plaza i gleda direktno na ostrvo Krf. Kamenita je. Ima dosta prirodnog hlada. Veliki maslinjak prekriva ovu plazu. Na plazi je taverna, kafić, iznajmljivanje suncobrana i lezaljki... Pored nje je plaza koju zovu "Kanapče", vrlo intimna i do koje se stize uz pomoć kanapa! Divlja je i kamenita.

Eto dragi moji prijatelji! Mislim da Vam je Sivota pravi izbor za ovo leto 2016! Odavde mozete obići i Krf, Albaniju, Paxos i Antipaxos, Meteore, krstariti oko ostrva Sivote, otići do Parge... Ako zelite jedan pravi sadrzajni odmor, samo izvolite! Nećete pogrešiti.

I da, samo mesto ima dosta radnji i tri velika marketa. Izbegavajte onaj u luci, jer je najskuplji. Dosta kafića za večernje uzivanje, neki od poznatijih su svakako Livada, Barakuda... Najbolji restoran sa izvanrednom hranom i zaista povoljnim cenama Georgeos family... Morski plodovi... uf!  Jedan od najlepših smeštaja vila Roula... vila Anti... hotel Ionion... Crkva, pekara, poslastičarnica.... sve je tu! I čeka ovog leta baš na vas... da probate i vidite nešto novo! 

Нема коментара:

Постави коментар