среда, 30. март 2016.

Party all night long!

One long island please!

Recenica kojom je počinjao svaki dan na plažnom baru!

Ali hajde da krenemo od samog početka!



Kada si mlad, mnogo mlad, iz ove perspektive se više i ne sećam šta je to mladost, ali da ne dramim... Dakle kada si mlad, jedino što je bitno, je da odeš na to neko putovanje sa društvom. Treba ti kupaći, pasoš, novac... mnogo novca, društvo... dobro društvo, i da destinacija bude striktno za mlade! Ono što je bilo pristupačno svima suzilo je sa mnogo destinacija izbor na samo jedno mesto! Laganas, Zakintos! Žurka može da počne! Počela već onog trenutka kada se uplatilo letovanje. Nakon plaćanja moralo je da se ide da se proslavi! Pa se proslavilo i što idemo. Pa se slavilo i u autobusu. Možda ne bi trebalo pričati šta se sve pilo u autobusu, ipak će ovo čitati i mlađi od 18 ;) I proslavljalo se što smo na moru, narednih 10 dana i noći.

Kad si mlad, sve se može i ništa ne pada teško! Tako da put nismo ni osetili. Realno vreme, stigli smo nakon 22 sata putovanja autobusom u Laganas. E kad sad pomislim da je drugar automobilom stigao za nepunih 12 sati, dođe mi da više nikad ne sednem u autobus! Ali mladost čini čuda! Željni avanture krećemo i spremni smo za sve što nas tamo čeka. Tako da ni 22 sata u autobusu ne predstavlja nikakav problem!

Ono što bi svakako propustili da smo išli avionom je najveći viseći most na svetu Rio Antirio, preko Korintskog zaliva. Most spaja kontinentalni deo Grčke sa Peloponezom. Na Peloponezu je mesto Rio, a na kontinentalnom delu Antirio, i iz tog razloga most nosi ime Rio Antirio. U blizini je svakako veći grad Patra! U svakom slučaju u jutarnjim satima se prolazi kroz ovaj deo i zaista smo presrećni što dosta toga od Grčke možemo videti pa makar i iz autobusa!




Nakon vožnje po Peloponezu, stižemo do mesta Kilini, odakle hvatamo trajekt za ostrvo. Od Beograda do Kilinija smo prešli nekih 1170 kilometara... Ono što mogu da napomenem vezano za trajekt, iz Kilinija 7 polazaka dnevno u sezoni ima do Zakintosa. Idu na 2,5 sata otprilike. Cena za auto je oko 40tak eura, a po osobi 10tak eur. Čisto mala napomena za sve vas koji ipak se opredelite autom da idete, što zaista preporučujem. Jer ipak za ostrvo je neophodan automobil, da bi se obišle sve bitne stvari na ostrvu!

Sa trajekta vidimo glavni grad ostrva, Zante! Iskrcavamo se. Procenjujemo da vredi se vratiti u ovaj grad. I onako nam je samo na oko 8 kilometara od Laganasa, a svakako odiše pravom grčkom tradicijom! Možda je i jedini na ostrvu u kom možemo osetiti pravi duh Grčke! Sve ostalo je podređeno stranim turistima, naročito Englezima i Holanđanima. Njih ima najviše. Mada u julu i avgustu i nas Srba 300 miliona!



Stižemo u Laganas, ostavljamo stvari u vili. Smeštaj sasvim pristojan, najveća prednost što je na samoj plaži, i to bi bilo to. Soba je služila za spavanje i ništa više! Idemo plaža, žurke. Na plaži su smešteni bar do bara, po koji restoran. Jeftina kafa, glasna muzika, super kokteli. To je ono što nam treba! Cena koktela varira od bara do bara, tako da u jednom dva koktela smo platili 6 eur, a u drugom baru čak 14 eur!

Ne bih kao u nekim tekstovima pisala prvog dana išli smo tamo, drugog onamo... Jer kad si mlad i lud, ko će to sve popamtiti. Navešću najbitnije detalje svakako!

Dakle, plaža u Laganasu. Gomila barova, gomila pijanih Engleza koji na plažu dolaze tek oko 14 h kada se probude, i prvo za šta se hvataju je pivo! Malo liče na rakove, jer se čak i po najvećem suncu ne kriju od istog! Kontam da proizvođači zaštitnih krema za sunčanje u Engleskoj, tj. Britaniji i ne postoje, jer apsolutno nijednog njihovog turistu nisam videla da koristi isti! Ali da se vratimo na Laganas i Zakintos generalno! Dakle, ovo je ostrvo definitivno za putnike sa plićim džepom, uz napomenu vodite računa da ne sedite u baš najskupljim barovima! Laganas je definitivno glavni grad provoda na ostrvu! I danju i noću žurka ne prestaje! Ali ajde na trenutak da se odvojimo od tog provoda. U Laganasu je Nacionalni Pomorski park, gde u toku leta, ugrožena vrsta kornjača caretta caretta polaže jaja! Divan je prizor kupati se u blizini tih preslatkih stvorenja!




Plaža u Laganasu je oko 5 kilometara duga. Jedna je od lepših plaža na ostrvu! Iako strani turisti nisu preterano uredni, plaža je poprilično uredna! Sam centar mesta je na nekih 100 metara od plaže. Dosta hotela i privatnih vila je smešteno tik uz samu plažu. Za ljubitelje vodenih sportova, nemojte očekivati previše. Nema divljanja po vodi baš zbog predivnih kornjača Caretta Caretta.





Što se tiče noćnog provoda, Laganas je poznat u čitavom svetu po tome! Sva dešavanja se dešavaju u glavnoj ulici, klub do kluba načičkan. Rescue, Insomnia, Sabotage, Sizzle...samo su bili neki od njih. Coctails and dreams najomiljeniji! Uz naručeno piće, uglavnom smo dobijale šotove gratis, ili još neko piće gratis, štoooo nikako nije valjalo, a i čitaju maloletni pa ne smem dalje!

Pored dano-noćnog provoda, uspele smo i da obiđemo još neko mesto na samom ostrvu. Ono što je posebno ostavilo utisak je svakako grad Zante.








Ono što svakako preporučejm je da posetite brdo iznad grada koje se zove Vasilikos, odakle se može videti panorama grada. Kada ste već tamo probajte čuveni sladoled KAIMAKI, napravljen od smole. Na tom vidikovcu su brojni restorani gde možete odahnuti i osvežiti se!

Do Agios Sostisa možete prošetati iz Laganasa. Nalazi se na pola sata hoda. Između ova dva mesta je malo ostrvo Kameo, do kog se dolazi drvenim mostićem, i gde se organizuju žurke vrlo često!


Ono što nikako nismo mogli da propustimo je plaža sa razglednice, ili ti Navagio! Poznata uvala sa nasukanom olupinom. Do plaže se stiže jedino brodom! O ovoj plaži ne bih uopte bilo šta komentarisala, ipak slike pričaju dovoljno.



Ostrvo se svakako može najbolje obići brodićima. Ekskurzije se organizuju svakodnevno! Ko je u mogućnosti neka svakako iznajmi i auto. Fino je zaći i malo dublje u ostrvo, i osetiti pravu tradicionalnu Grčku, probati neko domaće vino, kupiti ručno ceđeno maslinovo ulje, posetiti i neki od manastira ili staru Venecijansku trvđavu, oblast Bohali... Od atrakcija na ostrvu svakako nemojte propustiti Plave pećine, na severu ostrva, poznate po neverovatnoj azurnoj boji mora! U zalivu Laganas je ostrvo Maratonisi, koje ima oblik kornjače. Na njemu se  gnezde caretta caretta kornjače.

Svakako ću se jednog dana vratiti na ovo ostrvo da obiđem sve što nisam obišla. Ipak je mladost čudo i ipak je u mladosti potrebno uživati i opustiti se. I svakako je samo 10 dana letovanja baš malo! Sada kada sam porasla, napraviću dobar plan za povratak i na ovo Grčko ostrvo. Svakako ću ovaj put promeniti i birati smeštaj van Laganasa, da me ne bi zavela svetla tog divnog grada provoda!

Ipak je ova tura bila, gde je jutro počinjalo u baru na plaži, uz rečenicu ONE LONG ISLAND PLEASE!


Нема коментара:

Постави коментар